"En flagga är inte bara en flagga. Idag kan man få flaggor i alla prisklasser och det är inte så konstigt. Det är nämligen stor skillnad på kvaliteten.

Det handlar om 3 saker: flaggduk, infärgning och sömnad. Hos Langkilde & Søn kompromissar vi inte med någon av de tre kärnområdena."

Nicole M. Langkilde & Chantall Scott, ägare av Langkilde & Søn

Vilken storlek ska flaggan ha?

Flaggans storlek beror på flaggstångens höjd.

Flaggans längd bör vara 1/4 av flaggstångens höjd.

En vimpel bör vara hälften så lång som flaggstången är hög

En fana har en fast storkel på 100cm hög och 160cm lång.

När det gäller flaggor till båten - örlogsflaggor - så är storleken beroende av båtens storlek.

När ska du välja en vimpel?

Vimpeln är den klassiska vardagsbeklädningen till din flaggstång. Vimpeln är lång och smal och dansar lekfullt på stången. Vimpeln är flaggans fräcka lillasyster, som leker i vinden och visar små danssteg och slår knutar. Vimpeln kräver plats 360 grader runt om i dess fulla längd. Vimpeln är monterad på en vimpelpinne med en ring, vari båda ändar av flagglinan sätts fast. Räkna med att vimpeln behövs bytas ut två gånger om året.

Den klassiska svenska vimpeln är delad längs vimpelns längd, i ett blått och gult fält. Vi kallar den för bandvimpel. Om möjligt, så ska det blåa fältet vända uppåt. Historiskt sett är detta den klassiska utformningen av den svenska vimpeln. Men på senare år har det även tillkommit blågula korsvimplar, som mer liknar den vanliga flaggan, men med vimpelns avlånga form. Korsvimpeln är t.ex. vanlig i vårt grannland Danmark. Men i Sverige har korsvimpeln inget stöd i traditionen, utan är ett modernt tillskott bland vimplar.

Lite om vindstrutar

En vindstrut kan ha många längder och det finns inga regler för hur lång den bör vara. Hos Langkilde & Søn tillverkar vi alla vindstrutar till privat bruk med en diameter på 21 cm och rekommenderar att längden är förhållandevis kort. Det beror på att det krävs riktigt mycket vind för att struten ska vecklas ut. Vi tillverkar både enfärgade och randiga vindstrutar.

Flaggstångens höjd - hur hög ska den vara?

Det finns inga regler för hur hög en flaggstång får vara. En tumregel är att man ska kunna se hela flaggan över taknocken. Det kräver att flaggstången är ca. 2 meter högre än husets högsta punkt - allt efter terräng etc. Placerad vid en normal villa bör flaggstången vara högst 3,5 meter över nock.

Binda flaggknop - hur gör man?

Det kan vara lite pilligt - men du får hjälp i denna lilla video!

Lite om reklamflaggor och kvaliteter

Vi är nog mest kända för våra nationsflaggor, men vi tillverkar också företagsflaggor med tryck till både företag och privatpersoner. Baserat på vår mångåriga erfarenhet av flaggor har vi tagit fram några rekommendationer till hur en reklamflagga håller så länge som möjligt. För att alltid ha en fin flagga hissad, rekommenderar vi att man byter ut flaggan ca 2 gånger om året - beroende på väderförhållandena. Läs våra rekommendationer om vind och flaggor och kvalitet.